Ervaar je in jouw klas of school soms spanningen die moeilijk op te lossen lijken? Heb je het gevoel dat regels niet consequent worden toegepast of dat leerlingen regels in vraag stellen? Dit kan wijzen op een herstelbeleid dat niet optimaal functioneert. Het goede nieuws: een verbindend schoolklimaat waarin leerlingen actief betrokken worden, biedt een krachtige oplossing.
Een secundaire Onderzoekende School analyseerde de pijnpunten in het herstelbeleid en biedt concrete handvatten om dit beleid te versterken. Het onderzoek maakt duidelijk dat inconsistenties in de aanpak en het ontbreken van betrokkenheid van leerlingen bijdragen aan frustraties bij zowel personeel als leerlingen. Ontdek hoe je een herstelbeleid kunt ontwikkelen dat vertrouwen en respect herstelt – en daarmee het fundament legt voor een sterker schoolklimaat.
Waarom een sterk herstelbeleid belangrijk is
Conflicten en storend gedrag horen bij elke schoolomgeving, maar de manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil. Een goed herstelbeleid bevordert wederzijds respect, transparantie en betrokkenheid. Uit het onderzoek blijkt dat:
- Inconsistentie in het beleid leerlingen in verwarring brengt over de gevolgen van hun gedrag.
- Te veel administratie en een gebrek aan samenwerking bij personeel leiden tot frustraties en inefficiëntie.
- Betrokkenheid van leerlingen cruciaal is voor een gedragen beleid en een betere naleving van de regels.
Door leerlingen te betrekken in het opstellen van de regels en het herstelbeleid, verhoog je hun begrip, acceptatie en motivatie om verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.
Hoe kan je dit in de praktijk brengen?
-
Maak het beleid transparant en voorspelbaar: zorg ervoor dat leerlingen begrijpen welk gedrag welke consequentie heeft.
- Voorbeeld: Stel samen met leerlingen een visueel overzicht op van de stappen in het herstelbeleid, bijvoorbeeld aan de hand van het 4-lademodel.
- Tip: Bespreek regelmatig met de klas hoe het beleid wordt toegepast en vraag naar hun feedback.
-
Betrek leerlingen actief bij de regels: laat leerlingen meedenken over het opstellen van regels en het definiëren van respectvol gedrag.
- Voorbeeld: Organiseer een brainstormsessie waarin leerlingen zelf voorstellen doen voor een positieve schoolcultuur.
- Tip: Gebruik rollenspellen om leerlingen te laten ervaren hoe verschillende aanpakken aanvoelen en wat het effect ervan is.
-
Creëer een verbindend schoolklimaat: zet in op preventie door een positieve relatie tussen leerlingen en personeel te bevorderen.
- Voorbeeld: Integreer herstelgerichte gesprekken waarin leerlingen verantwoordelijkheid nemen en samen werken aan oplossingen na een conflict.
- Tip: Laat leerlingen deelnemen aan peer mediation of andere initiatieven die gericht zijn op samenwerking en herstel.
Inspiratie uit de praktijk
In de Brusselse school uit de masterproef werd duidelijk dat het gebrek aan betrokkenheid van leerlingen en een overdaad aan bureaucratie het herstelbeleid ondermijnden. Medewerkers merkten op dat een gebrek aan voorspelbaarheid bij sancties het vertrouwen van leerlingen aantastte. Door het beleid te herzien en leerlingen actief te betrekken bij het proces, kan de school nu een betere balans vinden tussen regels en relaties, met meer respect en samenwerking als resultaat.
Meer weten? Verdiep je in de masterproef
Wil je een krachtig herstelbeleid ontwikkelen dat zowel personeel als leerlingen ondersteunt? Deze masterproef biedt inzichten in de uitdagingen en oplossingen rond herstelbeleid en legt de nadruk op een verbindend schoolklimaat. Ontdek hoe je samen met je team en leerlingen een consequente en gedragen aanpak kunt realiseren. Samen maken we onze scholen respectvoller en sterker!