Samen bouwen aan ouder-kind interactie

Wil je graag weten hoe je ouders sterker kan betrekken bij het leerproces van hun kinderen? Hoe je een brug kunt slaan tussen school en thuis, vooral voor ouders die zich soms onzeker voelen over hun rol in het onderwijs? Het project Welkom in de Klas (WIK) biedt inspirerende inzichten en handvatten om een rijke ouder-kind interactie te stimuleren en ouderbetrokkenheid op school te versterken.

 

Uit onderzoek blijkt dat laagopgeleide moeders die deelnemen aan WIK niet alleen een betere band opbouwen met hun kinderen, maar ook zelfvertrouwen ontwikkelen als opvoeders. Dankzij wekelijkse activiteiten op school ontdekken zij hoe ze spelenderwijs betrokken kunnen zijn bij het leren van hun kinderen en raken ze meer vertrouwd met de schoolomgeving. Deze masterproef belicht de kracht van ouderbetrokkenheid en geeft concrete tips om ook in jouw klas of schoolcontext hiermee aan de slag te gaan.

 

Waarom is ouderbetrokkenheid belangrijk? 

In Vlaanderen heeft de sociaaleconomische achtergrond van leerlingen een grotere impact op schoolprestaties dan in veel andere OESO-landen. Het betrekken van ouders, vooral die uit kwetsbare situaties, kan helpen om deze ongelijkheid te verminderen. Uit het onderzoek blijkt dat:

  • Ouders inzicht krijgen in het leren van hun kinderen, wat hun betrokkenheid en begrip vergroot.
  • Ouder-kind interactie de band versterkt, zowel thuis als op school.
  • Leerkrachten een sleutelrol spelen door ouders te ondersteunen en een veilige, open omgeving te creëren.

 

Een sterke samenwerking tussen school en ouders draagt niet alleen bij aan betere leerresultaten, maar versterkt ook het vertrouwen van ouders in hun eigen capaciteiten.

 

Hoe kan je dit in de klas toepassen? 

  • Organiseer laagdrempelige ouder-kind activiteiten
    Nodig ouders uit voor interactieve momenten waarin ze samen met hun kinderen leren en spelen.

    • Voorbeeld: Laat ouders samen met hun kinderen deelnemen aan een lees- of spelactiviteit in de klas.
    • Tip: Zorg voor een vaste structuur en tijdstip, zodat ouders weten wat ze kunnen verwachten en zich zeker voelen.

 

  • Bied ouders praktische tools en inspiratie
    Geef ouders eenvoudige tips en spelletjes die ze thuis kunnen gebruiken.

    • Voorbeeld: Deel een maandelijkse ideeënkaart met activiteiten zoals samen een boek lezen, eenvoudige rekenoefeningen of creatieve spelletjes.
    • Tip: Laat leerlingen hun favoriete activiteit presenteren tijdens een oudermoment, wat ouders extra motiveert om betrokken te zijn.

 

  • Creëer een veilige en ondersteunende sfeer
    Veel ouders, zeker die met een laag opleidingsniveau, kunnen zich onzeker voelen over hun rol in het onderwijs. Help hen om vertrouwen te winnen.

    • Voorbeeld: Organiseer informele momenten waarin ouders elkaar en de leerkracht ontmoeten, zoals een koffieuurtje voorafgaand aan de activiteit.
    • Tip: Benadruk dat elke ouder een unieke bijdrage kan leveren, ongeacht achtergrond of opleidingsniveau.

 

Inspiratie uit de praktijk

In het project Welkom in de Klas ontdekten laagopgeleide moeders hoe ze hun kinderen spelenderwijs kunnen ondersteunen en tegelijkertijd hun eigen vaardigheden kunnen ontwikkelen. Door samen spelletjes te doen en met andere ouders ervaringen te delen, voelden zij zich meer verbonden met de school en trots op hun bijdrage aan het leerproces van hun kinderen. Het resultaat? Sterkere banden, meer zelfvertrouwen en een positieve impact op het leren van de kinderen.

 

Meer weten? Verdiep je in de masterproef

Wil jij ook bouwen aan een krachtigere samenwerking met ouders in jouw school? Deze masterproef biedt inzichten en concrete voorbeelden uit het project Welkom in de Klas. Ontdek hoe je laagdrempelige en inspirerende ouder-kind activiteiten kunt organiseren en ouders kunt helpen om hun kinderen optimaal te ondersteunen. Samen maken we leren krachtiger, thuis én op school!